Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

DIY κασετίνες (χωρίς ραπτομηχανή)

     Για να φτιάξουμε τις κασετίνες της φωτογραφίας που ακολουθεί χρειαζόμαστε:

  • ύφασμα - καραβόπανο στα σχέδια και χρώματα της επιλογής μας
  • φερμουάρ (22 εκ.)
  • βελόνα και κλωστές
  • χάρακα και μολύβι



     Αρχικά κόβουμε ένα κομμάτι ύφασμα σε τετράγωνο σχήμα (κάθε πλευρά του να είναι 21,5 εκ.).


     Έπειτα το διπλώνουμε στη μέση και το πατάμε με τα δάχτυλά μας, ώστε να φαίνεται η τσάκιση στη μέση του υφάσματος.




     Αφήνουμε απόσταση 1 εκ. και σχεδιάζουμε με το μολύβι μας μια γραμμή όπως δείχνουν οι παρακάτω φωτογραφίες (εγώ χρησιμοποίησα στυλό, για να είναι η γραμμή πιο ευδιάκριτη).




     Με τη βοήθεια του χάρακα διπλώνουμε το ύφασμα ακριβώς πάνω στη γραμμή που προηγουμένως σχεδιάσαμε.


     Κάνουμε το ίδιο και στην άλλη πλευρά του υφάσματος, για να προκύψει αυτό το αποτέλεσμα.


     Σ' αυτά τα σημεία του υφάσματος λοιπόν θα ράψουμε το φερμουάρ μας ανάποδα.


     Πριν ξεκινήσουμε το ράψιμο, σταθεροποιούμε το φερμουάρ στο ύφασμα με καρφίτσες ή οτιδήποτε άλλο βολεύει (εγώ π.χ. χρησιμοποίησα συνδετήρες).


     Ξεκινάμε να ράβουμε το φερμουάρ. Δεν πειράζει αν οι ραφές μας δεν είναι απολύτως  ίσιες, καθώς θα βρίσκονται στην εσωτερική πλευρά της κασετίνας.




     Ακολουθούμε ακριβώς την ίδια διαδικασία και στην άλλη πλευρά. Δεν ξεχνάμε να έχουμε ανοίξει αρκετά το φερμουάρ πριν ολοκληρώσουμε το ράψιμο, αλλιώς δε θα μπορούμε μετά να γυρίσουμε την κασετίνα ανάποδα.






    Τώρα που ράψαμε το φερμουάρ, ράβουμε και τις πλαϊνές πλευρές της κασετίνας. Εδώ πρέπει να προσέξουμε να είναι οι ραφές μας όσο το δυνατόν πιο ίσιες, για να είναι ομοιόμορφο το αποτέλεσμα όταν θα γυρίσουμε την κασετίνα ανάποδα.






     Και τώρα που ολοκληρώσαμε το ράψιμο, "γυρνάμε" την κασετίνα στην καλή της πλευρά.


                                                                Έτοιμη!




     Με την ίδια ακριβώς τεχνική έφτιαξα ακόμα μία κασετίνα, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά καραβόπανο με σχέδια που παραπέμπουν στο αγαπημένο - πιστεύω σε όλους- καλοκαίρι.







Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

DIY παιχνίδι μνήμης για μικρά παιδιά

     Για να φτιάξουμε το παιχνίδι μνήμης και τη θήκη στην οποία θα το αποθηκεύουμε χρειαζόμαστε:


  • αφρώδη φύλλα σε διάφορα χρώματα
  • κόλλα σε υγρή μορφή 
  • συμβατικό χάρακα και μολύβι
  • χάρακα με στένσιλ (προαιρετικά)
  • ψαλίδι και κοπίδι
  • βελόνα και κλωστή


     Σε ένα αφρώδες φύλλο του χρώματος της επιλογής μας σχεδιάζουμε χ αριθμό τετραγώνων (αρκεί βέβαια να είναι ζυγός) στις διαστάσεις που θέλουμε και τα κόβουμε με κοπίδι ή ψαλίδι. (εγώ σχεδίασα 20 τετράγωνα αλλά τελικά χρησιμοποίησα τα 16).




     Σχεδιάζουμε διάφορα σχηματάκια στα  αφρώδη φύλλα όποιων χρωμάτων θέλουμε  (κάθε σχήμα x2) και τα κόβουμε με ψαλίδι ή κοπίδι. Αν δυσκολευόμαστε στο σχεδιασμό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο χάρακα με στένσιλ.


     Τώρα το μόνο που απομένει να κάνουμε είναι να κολλήσουμε τα σχηματάκια μας πάνω στα τετραγωνάκια χρησιμοποιώντας υγρή κόλλα και να τα αφήσουμε να στεγνώσουν. Το παιχνίδι μας είναι έτοιμο!


     Όσο η κόλλα στεγνώνει, φτιάχνουμε τη θήκη στην οποία θα αποθηκεύουμε το παιχνίδι μας. Παίρνουμε ένα αφρώδες φύλλο, το διπλώνουμε και κόβουμε τις άκρες του από τη μία του πλευρά, όπως φαίνεται στην ακόλουθη φωτογραφία.


     Έπειτα ράβουμε τις δύο άκρες της θήκης μας.




     Στη συνέχεια χαράσσουμε μια ευθεία γραμμή στο σημείο του αφρώδους φύλλου που δείχνει η φωτογραφία. ( Προσέχουμε να κόψουμε μόνο το εμπρόσθιο κομμάτι του αφρώδους φύλλου).


                                                      Έτοιμη και η θήκη μας! 

η θήκη άδεια


η θήκη με το παιχνίδι μνήμης
 μέσα



Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Παλαίωση με συμβατικό κερί σε diy ξύλινο κουτί

      Για να φτιάξουμε το κουτί της παρακάτω φωτογραφίας, ακολουθούμε την εξής διαδικασία:


      Ξεκινάμε γυαλοχαρτάροντας όλη την επιφάνεια του ξύλινου κουτιού. Έπειτα το βάφουμε με ροζ ακρυλικό χρησιμοποιώντας πινέλο ή σταμπαδόρο.


      Μόλις στεγνώσει το χρώμα, περνάμε όλη την εξωτερική επιφάνεια του με συμβατικό λευκό κερί.


      Με τη βοήθεια μιας χαρτοπετσέτας απομακρύνουμε τα τρίμματα του κεριού.




      Έπειτα βάφουμε το ξύλινο κουτί με λευκό ακρυλικό χρησιμοποιώντας πινέλο. 


      Αφού στεγνώσει το λευκό ακρυλικό, τρίβουμε με ένα μικρό κομμάτι  γυαλόχαρτο (ακολουθώντας κάθε φορά οριζόντια ή κάθετη φορά ) προκειμένου να αρχίσει να φαίνεται το ροζ χρώμα. Επιμένουμε λίγο περισσότερο στις γωνίες. Το ξύλινο κουτί μας είναι πλέον παλαιωμένο. 


      Από κει και πέρα διακοσμούμε το παλαιωμένο  κουτί μας όπως θέλουμε. Εγώ επέλεξα να κάνω ντεκουπάζ χρησιμοποιώντας μοτίβα με λουλούδια και πεταλούδες από χαρτοπετσέτα. (τη διαδικασία που ακολούθησα για το ντεκουπάζ μπορείτε να τη δείτε εδώ: https://mycraftsandthoughts.blogspot.gr/2017/02/diy.html  ).


      (στο εσωτερικό του κουτιού δεν έκανα παλαίωση, απλώς το έβαψα με μία παστέλ ροζ απόχρωση και έκανα ντεκουπάζ με μοτίβα πεταλούδες)








Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Κατασκευή της σχεδίας του ομηρικού Οδυσσέα με βάση την αναπαράσταση των M. και C.H.B Quenell (με κάποιες διαφοροποιήσεις)

     Τις προάλλες χάζευα στο youtube ένα βιντεάκι το οποίο έκανε αναφορά σε διάφορα παιχνίδια με τα οποία έπαιζαν τα παιδιά στο κοντινό παρελθόν. Το βιντεάκι λοιπόν αυτό έγινε η αφορμή να θυμηθώ ένα παιχνίδι που έπαιζα ως παιδί,  το λεγόμενο "παιχνίδι με τα νερά", ιδιαιτέρως γνωστό και δημοφιλές σε όλους, και ιδίως σε όσους από εμάς μεγαλώσαμε στην επαρχία. 
     Θυμήθηκα λοιπόν, πως ως παιδί μου άρεσε πολύ να φτιάχνω χάρτινες βαρκούλες και να τις βάζω να επιπλέουν στο νερό. Χάριν λοιπόν αυτής της ανάμνησης, η οποία ας το ομολογήσω, μου έφερε χαμόγελο στα χείλη, σκέφτηκα να δοκιμάσω να φτιάξω μια σχεδία, όχι χάρτινη αυτήν τη φορά, αλλά ξύλινη. Έφτιαξα λοιπόν ( ή τουλάχιστον προσπάθησα να φτιάξω) , όπως φανερώνει και ο τίτλος της ανάρτησης, τη σχεδία του ομηρικού Οδυσσέα βασιζόμενη κυρίως στο σχέδιο των M. και C.H.B. Quenell (με αρκετές διαφοροποιήσεις ωστόσο, καθώς συνάντησα αρκετές κατασκευαστικές δυσκολίες)  και στους στίχους του Ομήρου (Οδύσσεια ε 268-286). 
     
     Για την κατασκευή της σχεδίας χρειαζόμαστε:

  • ξυλάκια - μπάρμπεκιου
  • ξυλάκια χειροτεχνίας
  • πιστόλι θερμόκολλας
  • μία κόλλα Α4
  • ψαλίδι και κοπίδι
  • χάρακα και μολύβι




      Ξεκινάμε κόβοντας τις μυτερές άκρες από τα ξυλάκια μπάρμπεκιου.  Για να είμαι ειλικρινής αυτό το βήμα δεν είναι και τόσο απαραίτητο αν είμαστε αρκούντως προσεκτικοί. Εγώ όμως προτίμησα να τις κόψω τις άκρες καλού - κακού, καθώς κατάφερα να γρατζουνίσω τα χέρια μου με αυτές ενώ έβγαζα ακόμα τα ξυλάκια από τη συσκευασία τους. 




     Στη συνέχεια κόβουμε και πάλι με το ψαλίδι τα ξυλάκια χειροτεχνίας με τα οποία θα φτιάξουμε το κατάστρωμα. Θα χρειαστούμε 4 ξυλάκια τα οποία να καλύπτουν ακριβώς την επιφάνεια των ξύλων - μπάρμπεκιου, 3 ξυλάκια που να προεξέχουν λίγο (πάλι  από την επιφάνεια των ξύλων - μπάρμπεκιου) και από τις δύο πλευρές και 2 μακρύτερα ξυλάκια τα οποία θα τα κολλήσουμε  πάνω στα άλλα 7 ξυλάκια. Τρίβουμε με γυαλόχαρτο τις άκρες των ξύλων προκειμένου να τις λειάνουμε.


     Κολλάμε με το πιστόλι θερμόκολλας τα ξυλάκια χειροτεχνίας πάνω στα ξυλάκια - μπάρμπεκιου, όπως φαίνεται στη φωτογραφία που ακολουθεί. Δεν πειράζει αν τα ξυλάκια - μπάρμπεκιου κολλήσουν λιγάκι ασύμμετρα , καθώς μπορούμε πολύ εύκολα, κόβοντας τα με το ψαλίδι και γυαλοχαρτάροντάς τα, να τα φέρουμε στην ίδια ευθεία.


     Γυρίζουμε τη σχεδία μας ανάποδα. Όπως φαίνεται, τα ξυλάκια τα οποία θα έπρεπε να καλύπτουν ακριβώς την επιφάνεια των ξύλων - μπάρμπεκιου προεξέχουν λίγο. Σε αυτήν την περίπτωση κόβουμε τις προεξοχές με το κοπίδι και μετά γυαλοχαρτάρουμε τις άκρες.


     Βλέπουμε επίσης πως υπάρχει περιττή ποσότητα θερμόκολλας στα ξυλάκια που θέλουμε να προεξέχουν. Την αφαιρούμε και αυτή χαράσσοντας την ελαφρά με το κοπίδι και την απομακρύνουμε με τα δάχτυλά μας  προσέχοντας παράλληλα  να μην κόψουμε κατά λάθος τα ξυλάκια. 




     Επειδή έκοψα τα ξυλάκια που θέλω να προεξέχουν κατά προσέγγιση παρατήρησα πως δεν έχουν όλα ακριβώς το ίδιο μήκος. Αν μας συμβεί κάτι τέτοιο κάνουμε το εξής: Κόβουμε με το κοπίδι τα ξυλάκια με βάση το κοντότερο ξυλάκι (στη φωτογραφία δε φαίνεται πολύ καθαρά, αλλά σχεδίασα πρώτα με το μολύβι χρησιμοποιώντας χάρακα, για να κοπεί όσο το δυνατόν πιο ευθεία το περιττό κομμάτι ξύλου). Γυαλοχαρτάρουμε και πάλι τις άκρες.




     Γυρνάμε τη σχεδία από την  "καλή" της πλευρά.


     Με το μολύβι μας σχεδιάζουμε ένα τριγωνάκι. Έπειτα κόβουμε με το ψαλίδι μας  τα  ξυλάκια που προεξέχουν του τριγώνου αυτού και γυαλοχαρτάρουμε.




     Και κάπου εδώ συνειδητοποίησα πως παρέλειψα να δείξω πιο πάνω σε ποιο σημείο της σχεδίας κολλάμε τα μακρύτερα ξυλάκια της 4ης φωτογραφίας. Τα κολλάμε λοιπόν όπως δείχνει η παρακάτω φωτογραφία.


     Κόβουμε 6 κομμάτια από ένα ξυλάκι - μπάρμπεκιου, προσέχοντας να είναι όλα του ίδιου ύψους.


και τα κολλάμε όπως φαίνεται στην ακόλουθη φωτογραφία.


     Κολλάμε και  τα παρακάτω  κομμάτια όπως δείχνουν οι φωτογραφίες.






(εδώ φαίνονται τα κομμάτια ξύλου που χρειαζόμαστε για τη μία πλευρά. Για την άλλη πλευρά χρειαζόμαστε ακόμα δύο τέτοια κομμάτια ξύλου).






     Το κατάρτι το φτιάχνουμε και πάλι με ένα ξυλάκι - μπάρμπεκιου (το κόβουμε αναλόγως με το πόσο ψηλό θέλουμε να είναι). Για πανί  χρησιμοποιούμε ένα κομμάτι κόλλας Α4. Το διπλώνουμε στα δύο και  κόβουμε λίγο με το κοπίδι τα σημεία που θα περάσουμε το ξυλάκι. Περνάμε το κομμάτι κόλλας Α4 στο ξυλάκι μπάρμπεκιου και το ανοίγουμε όσο θέλουμε. Έπειτα κολλάμε το κατάρτι στη σχεδία μας. 


(στην ακόλουθη φωτογραφία φαίνεται μια τσάκιση στο "πανί"  που δε μου άρεσε και το άλλαξα, γι' αυτό στις επόμενες φωτογραφίες το "πανί"  είναι λιγάκι διαφορετικό).

     Τέλος κολλάμε και πάλι ξυλάκια - μπάρμπεκιου πάνω και πλαγίως στα ξυλάκια χειροτεχνίας που προεξέχουν.




     Η σχεδία μας είναι έτοιμη! Αν θέλουμε να επιπλέει στο νερό, μπορούμε να κολλήσουμε στην κάτω πλευρά της φελλούς (π.χ. από κάποιο μπουκάλι ποτού, είτε ολόκληρους είτε κόβοντάς τους με το κοπίδι σε λεπτότερα κομμάτια).