Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Διακόσμηση γυάλινου αντικειμένου (μπουκάλι)

     Πριν από αρκετό καιρό, στις αρχές του έτους, είχα δοκιμάσει να κάνω ντεκουπάζ για πρώτη φορά σε κάποια γυάλινη επιφάνεια, συγκεκριμένα σε ένα βαζάκι. Επειδή όμως δεν είχα ακολουθήσει επακριβώς τα βήματα ,ως όφειλα, σκέφτηκα να δοκιμάσω να ντεκουπάρω ξανά κάτι γυάλινο  (ένα μπουκάλι) ακολουθώντας αυτή τη φορά την ενδεδειγμένη διαδικασία. 


     Ξεκίνησα αφαιρώντας τις ετικέτες από το μπουκάλι. Συγκεκριμένα, τις αφαίρεσα αφού τις ζέστανα πρώτα με το σεσουάρ για λίγα λεπτά. Είχα δει αυτήν την "τεχνική" αφαίρεσης ετικετών κάπου στο internet, δυστυχώς όμως δε θυμάμαι την πηγή, και θέλησα κι εγώ να τη δοκιμάσω. Πράγματι οι ετικέτες αφαιρέθηκαν πολύ εύκολα. Έμενε βέβαια πάνω στο μπουκάλι λίγη κόλλα, όμως επειδή ήταν ζεστή μπορούσα να την αφαιρώ πολύ εύκολα περνώντας από πάνω της μερικές φορές ένα κομμάτι μονωτικής ταινίας αλλά και την ίδια την ετικέτα που είχα πριν ξεκολλήσει. Ακόμη όμως κι αν δεν αφαιρέσουμε την κόλλα το αποτέλεσμα της δουλειάς μας δε θα επηρεαστεί καθόλου. Μετά πέρασα το μπουκάλι με μία στρώση αστάρι και το άφησα να στεγνώσει (το αστάρι το άπλωσα στο μπουκάλι χρησιμοποιώντας το μεγάλο σταμπαδόρο που φαίνεται στη φωτογραφία). 



     Με ένα ελαφρώς βρεγμένο μικρό πινέλο πέρασα τη χαρτοπετσέτα στα σημεία που ήθελα να την κόψω και τα αφαίρεσα  προσεκτικά (είχα ήδη αφαιρέσει τα δύο λευκά της φύλλα πριν από αυτήν τη διαδικασία) 




     Ύστερα κόλλησα τα μοτίβα μου στο μπουκάλι με την κόλλα για ντεκουπάζ. Χρησιμοποίησα και λαδόκολλα, καθώς με βοηθάει να στρώνω τη χαρτοπετσέτα χωρίς ζάρες. 




     Επειδή θέλησα να κάνω το μπουκάλι ανάγλυφο χρησιμοποίησα πάστα διαμόρφωσης. Αντί να την απλώσω με σπάτουλα ζωγραφικής, σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω ένα ξεχασμένο παιδικό μαχαιράκι χωρίς δοντάκια, έτσι για να δω πως θα είναι το αποτέλεσμα. Μπορώ να πω πως το αποτέλεσμα βγήκε το ίδιο, σαν να είχα χρησιμοποιήσει τη σπάτουλα. 


     Τοποθετούσα πάστα  απευθείας από τη συσκευασία πάνω στο μπουκάλι και εν συνεχεία της έδινα ακανόνιστα σχήματα με το μαχαιράκι.




     Στα σημεία ανάμεσα στα δύο μοτίβα μου τοποθετούσα περιορισμένη ποσότητα πάστας πάνω στο μαχαιράκι κι έπειτα την άπλωνα, για να μη μου λερωθούν τα μοτίβα. Και να πάει όμως λίγη πάστα στα μοτίβα δεν πειράζει, αφού μπορούμε να την αφαιρέσουμε πολύ εύκολα πριν στεγνώσει με κάποια χαρτοπετσέτα ή ακόμα και με τα δάχτυλά μας.


     Άφησα την πάστα να στεγνώσει καλά γύρω στις 5 ώρες. Με ένα μικρό κομμάτι ήδη χρησιμοποιημένου γυαλόχαρτου, αφαίρεσα τα σημεία της πάστας τα οποία αγκίλωναν κάπως (είναι αυτά τα κομμάτια που φαίνονται σαν σκόνη στις δύο επόμενες φωτογραφίες).




     Στη συνέχεια ξεκίνησα να βάφω με ακρυλικό χρώμα (αφού έκανα ανάμειξη με λευκό ακρυλικό, για να προκύψει η απόχρωση που ήθελα). Με λεπτό πινελάκι έβαψα πρώτα τα σημεία γύρω από τα μοτίβα μου. Έπειτα έβαψα και το υπόλοιπο μπουκάλι με ένα μεγαλύτερο πινέλο.




     Έφτιαξα μωβ χρώμα αναμειγνύοντας κόκκινο και μπλε ακρυλικό και πρόσθετα σταδιακά λευκό ακρυλικό μέχρι να πετύχω την απόχρωση που ήθελα. Έβαψα με αυτήν ένα σημείο του μπουκαλιού και έφτιαξα και μαύρο περίγραμμα χρησιμοποιώντας το στυλό για πέρλες και περιγράμματα.




     Έφτιαξα και πάλι την απόχρωση του μωβ που ήθελα και με ένα μικρό σταμπαδόρο ξεκίνησα να βάφω  ελαφρώς το μπουκάλι πάνω από το προηγούμενο ακρυλικό χρώμα. (Αφού "βουτήξουμε" το σταμπαδόρο μας στο χρώμα χρειάζεται να τον ταμπονάρουμε στην παλέτα μας ή οπουδήποτε αλλού - εγώ π.χ. χρησιμοποίησα τη λαδόκολλα - έτσι ώστε να φύγει η περιττή ποσότητα ακρυλικού). Άφησα και αυτό το χρώμα να στεγνώσει.




     Στο τέλος πέρασα το μπουκάλι με δύο χέρια βερνίκι. Το βερνίκι τείνει να συγκεντρώνεται σε κάποια σημεία της ανάγλυφης επιφάνειας και όταν στεγνώσει δε φαίνεται όμορφο. Γι ' αυτό τη στιγμή που βερνικώνουμε με την άκρη του πινέλου μας είναι καλό να αφαιρούμε την περιττή ποσότητα βερνικιού. 


                                                              Έτοιμο!




6 σχόλια:

  1. Πολύ καλή η πρώτη σου προσπάθεια. Προχώρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο Χριστίνα μου! Μας ταξίδεψες πάλι στο μαγικό κόσμο της τεχνικής ντεκουπάζ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα με τον καλό σου το λόγο, Βούλα μου! Σε ευχαριστώ πολύ!

      Διαγραφή
  3. Σε ευχαριστώ πολύ που μοιράζεσαι τις γνώσεις σου τόσο απλόχερα! Να είσαι γερή και καλότυχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου για τις όμορφες ευχές και ανταποδίδω! Χαίρομαι που βρήκες χρήσιμη την ανάρτησή μου!

      Διαγραφή