Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Κατασκευή της σχεδίας του ομηρικού Οδυσσέα με βάση την αναπαράσταση των M. και C.H.B Quenell (με κάποιες διαφοροποιήσεις)

     Τις προάλλες χάζευα στο youtube ένα βιντεάκι το οποίο έκανε αναφορά σε διάφορα παιχνίδια με τα οποία έπαιζαν τα παιδιά στο κοντινό παρελθόν. Το βιντεάκι λοιπόν αυτό έγινε η αφορμή να θυμηθώ ένα παιχνίδι που έπαιζα ως παιδί,  το λεγόμενο "παιχνίδι με τα νερά", ιδιαιτέρως γνωστό και δημοφιλές σε όλους, και ιδίως σε όσους από εμάς μεγαλώσαμε στην επαρχία. 
     Θυμήθηκα λοιπόν, πως ως παιδί μου άρεσε πολύ να φτιάχνω χάρτινες βαρκούλες και να τις βάζω να επιπλέουν στο νερό. Χάριν λοιπόν αυτής της ανάμνησης, η οποία ας το ομολογήσω, μου έφερε χαμόγελο στα χείλη, σκέφτηκα να δοκιμάσω να φτιάξω μια σχεδία, όχι χάρτινη αυτήν τη φορά, αλλά ξύλινη. Έφτιαξα λοιπόν ( ή τουλάχιστον προσπάθησα να φτιάξω) , όπως φανερώνει και ο τίτλος της ανάρτησης, τη σχεδία του ομηρικού Οδυσσέα βασιζόμενη κυρίως στο σχέδιο των M. και C.H.B. Quenell (με αρκετές διαφοροποιήσεις ωστόσο, καθώς συνάντησα αρκετές κατασκευαστικές δυσκολίες)  και στους στίχους του Ομήρου (Οδύσσεια ε 268-286). 
     
     Για την κατασκευή της σχεδίας χρειαζόμαστε:

  • ξυλάκια - μπάρμπεκιου
  • ξυλάκια χειροτεχνίας
  • πιστόλι θερμόκολλας
  • μία κόλλα Α4
  • ψαλίδι και κοπίδι
  • χάρακα και μολύβι




      Ξεκινάμε κόβοντας τις μυτερές άκρες από τα ξυλάκια μπάρμπεκιου.  Για να είμαι ειλικρινής αυτό το βήμα δεν είναι και τόσο απαραίτητο αν είμαστε αρκούντως προσεκτικοί. Εγώ όμως προτίμησα να τις κόψω τις άκρες καλού - κακού, καθώς κατάφερα να γρατζουνίσω τα χέρια μου με αυτές ενώ έβγαζα ακόμα τα ξυλάκια από τη συσκευασία τους. 




     Στη συνέχεια κόβουμε και πάλι με το ψαλίδι τα ξυλάκια χειροτεχνίας με τα οποία θα φτιάξουμε το κατάστρωμα. Θα χρειαστούμε 4 ξυλάκια τα οποία να καλύπτουν ακριβώς την επιφάνεια των ξύλων - μπάρμπεκιου, 3 ξυλάκια που να προεξέχουν λίγο (πάλι  από την επιφάνεια των ξύλων - μπάρμπεκιου) και από τις δύο πλευρές και 2 μακρύτερα ξυλάκια τα οποία θα τα κολλήσουμε  πάνω στα άλλα 7 ξυλάκια. Τρίβουμε με γυαλόχαρτο τις άκρες των ξύλων προκειμένου να τις λειάνουμε.


     Κολλάμε με το πιστόλι θερμόκολλας τα ξυλάκια χειροτεχνίας πάνω στα ξυλάκια - μπάρμπεκιου, όπως φαίνεται στη φωτογραφία που ακολουθεί. Δεν πειράζει αν τα ξυλάκια - μπάρμπεκιου κολλήσουν λιγάκι ασύμμετρα , καθώς μπορούμε πολύ εύκολα, κόβοντας τα με το ψαλίδι και γυαλοχαρτάροντάς τα, να τα φέρουμε στην ίδια ευθεία.


     Γυρίζουμε τη σχεδία μας ανάποδα. Όπως φαίνεται, τα ξυλάκια τα οποία θα έπρεπε να καλύπτουν ακριβώς την επιφάνεια των ξύλων - μπάρμπεκιου προεξέχουν λίγο. Σε αυτήν την περίπτωση κόβουμε τις προεξοχές με το κοπίδι και μετά γυαλοχαρτάρουμε τις άκρες.


     Βλέπουμε επίσης πως υπάρχει περιττή ποσότητα θερμόκολλας στα ξυλάκια που θέλουμε να προεξέχουν. Την αφαιρούμε και αυτή χαράσσοντας την ελαφρά με το κοπίδι και την απομακρύνουμε με τα δάχτυλά μας  προσέχοντας παράλληλα  να μην κόψουμε κατά λάθος τα ξυλάκια. 




     Επειδή έκοψα τα ξυλάκια που θέλω να προεξέχουν κατά προσέγγιση παρατήρησα πως δεν έχουν όλα ακριβώς το ίδιο μήκος. Αν μας συμβεί κάτι τέτοιο κάνουμε το εξής: Κόβουμε με το κοπίδι τα ξυλάκια με βάση το κοντότερο ξυλάκι (στη φωτογραφία δε φαίνεται πολύ καθαρά, αλλά σχεδίασα πρώτα με το μολύβι χρησιμοποιώντας χάρακα, για να κοπεί όσο το δυνατόν πιο ευθεία το περιττό κομμάτι ξύλου). Γυαλοχαρτάρουμε και πάλι τις άκρες.




     Γυρνάμε τη σχεδία από την  "καλή" της πλευρά.


     Με το μολύβι μας σχεδιάζουμε ένα τριγωνάκι. Έπειτα κόβουμε με το ψαλίδι μας  τα  ξυλάκια που προεξέχουν του τριγώνου αυτού και γυαλοχαρτάρουμε.




     Και κάπου εδώ συνειδητοποίησα πως παρέλειψα να δείξω πιο πάνω σε ποιο σημείο της σχεδίας κολλάμε τα μακρύτερα ξυλάκια της 4ης φωτογραφίας. Τα κολλάμε λοιπόν όπως δείχνει η παρακάτω φωτογραφία.


     Κόβουμε 6 κομμάτια από ένα ξυλάκι - μπάρμπεκιου, προσέχοντας να είναι όλα του ίδιου ύψους.


και τα κολλάμε όπως φαίνεται στην ακόλουθη φωτογραφία.


     Κολλάμε και  τα παρακάτω  κομμάτια όπως δείχνουν οι φωτογραφίες.






(εδώ φαίνονται τα κομμάτια ξύλου που χρειαζόμαστε για τη μία πλευρά. Για την άλλη πλευρά χρειαζόμαστε ακόμα δύο τέτοια κομμάτια ξύλου).






     Το κατάρτι το φτιάχνουμε και πάλι με ένα ξυλάκι - μπάρμπεκιου (το κόβουμε αναλόγως με το πόσο ψηλό θέλουμε να είναι). Για πανί  χρησιμοποιούμε ένα κομμάτι κόλλας Α4. Το διπλώνουμε στα δύο και  κόβουμε λίγο με το κοπίδι τα σημεία που θα περάσουμε το ξυλάκι. Περνάμε το κομμάτι κόλλας Α4 στο ξυλάκι μπάρμπεκιου και το ανοίγουμε όσο θέλουμε. Έπειτα κολλάμε το κατάρτι στη σχεδία μας. 


(στην ακόλουθη φωτογραφία φαίνεται μια τσάκιση στο "πανί"  που δε μου άρεσε και το άλλαξα, γι' αυτό στις επόμενες φωτογραφίες το "πανί"  είναι λιγάκι διαφορετικό).

     Τέλος κολλάμε και πάλι ξυλάκια - μπάρμπεκιου πάνω και πλαγίως στα ξυλάκια χειροτεχνίας που προεξέχουν.




     Η σχεδία μας είναι έτοιμη! Αν θέλουμε να επιπλέει στο νερό, μπορούμε να κολλήσουμε στην κάτω πλευρά της φελλούς (π.χ. από κάποιο μπουκάλι ποτού, είτε ολόκληρους είτε κόβοντάς τους με το κοπίδι σε λεπτότερα κομμάτια).    





1 σχόλιο: