Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Καδράκι με μεικτή τεχνική

     Για να φτιάξουμε το καδράκι που απεικονίζεται στη φωτογραφία που ακολουθεί χρειαζόμαστε:


  • αστάρι 
  • πράσινο, μαύρο, λευκό και καφέ - κρεμ ακρυλικό
  • κρακελέ ενός συστατικού 
  • στένσιλ
  • ριζόχαρτο
  • κόλλα για ντεκουπάζ
  • ματ βερνίκι για ντεκουπάζ
  • σταμπαδόρους και πινέλα 
  • κεροπατίνα
  • επιφάνεια mdf σε οβάλ σχήμα


     Ξεκινάμε βάφοντας με αστάρι όλη την mdf επιφάνειά μας (εναλλακτικά χρησιμοποιούμε λευκό ακρυλικό).






     Εν συνεχεία βάφουμε την επιφάνεια με το χρώμα που επιθυμούμε. Εγώ ήθελα να βάψω την επιφάνεια με μια πράσινη -  πετρόλ απόχρωση και επειδή δεν είχα είπα να προσπαθήσω να φτιάξω αναμειγνύοντας λευκό, πράσινο και μαύρο ακρυλικό. Για να φτιάξω το χρώμα έβαλα χ ποσότητα λευκού ακρυλικού, μετά πρόσθεσα  2/3 πράσινο ακρυλικό (σε αναλογία με το λευκό ακρυλικό) και στη συνέχεια έβαζα σταδιακά μαύρο ακρυλικό μέχρι να πετύχω τη σκουρόχρωμη απόχρωση που ήθελα.  Έβαψα και πάλι χρησιμοποιώντας σταμπαδόρο. Τις όποιες μικροεπιφάνειες έμειναν ακάλυπτες (στις άκρες) τις έβαψα με λεπτό τρίχινο πινέλο.


     Αφότου στέγνωσε το ακρυλικό, πέρασα με πινέλο ολόκληρη την επιφάνεια με κρακελέ ενός συστατικού και το άφησα να στεγνώσει για περίπου 1:30 ώρα.




     Μετά έβαψα με καφέ - κρεμ ακρυλικό πάνω από το κρακελέ και άφησα το χρόνο να κάνει τη δουλειά του. Τα σημεία στο πλάι που βάφτηκαν κατά λάθος με το καφέ - κρεμ ακρυλικό τα ξαναέβαψα με το πράσινο - πετρόλ ακρυλικό.


     Δυστυχώς, όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία, το κρακελέ μου δεν μου πέτυχε όπως ακριβώς θα ήθελα. Αυτό συνέβη γιατί έκανα ένα βασικό λάθος: άπλωσα δηλαδή το κρακελέ μου ανομοιόμορφα, με αποτέλεσμα να έχω πολύ έντονα σκασίματα στο σημείο που μου έπεσε παραπανίσιο κρακελέ και ελάχιστα σκασίματα στο σημείο που άπλωσα μικρότερη ποσότητα. Επίσης στο σημείο που τα σκασίματα είναι πολύ έντονα, το καφέ - κρεμ ακρυλικό ανασηκώθηκε κάπως. Αυτό όμως διορθώνεται εύκολα αν κάποιος, αφού στεγνώσει επαρκώς το ακρυλικό, πατήσει αρκετά δυνατά με τα δαχτυλά του τα σημεία αυτά.




     Μετά έκανα το ντεκουπάζ. Άπλωσα με πινέλο - σφουγγαράκι κόλλα για ντεκουπάζ στο κέντρο του κάδρου μου, τοποθέτησα το ριζόχαρτο πάνω στην κόλλα και το έστρωσα με τη βοήθεια ενός κομματιού λαδόκολλας. Μετά άπλωσα (χρησιμοποιώντας το ίδιο πινέλο) κόλλα ντεκουπάζ και πάνω από το ριζόχαρτο (από το κέντρο προς τα έξω) και άφησα την κόλλα να στεγνώσει. Αν και χρησιμοποίησα κόλλα ειδική για χαρτοπετσέτες, παρατήρησα πως κόλλησε και το ριζόχαρτο πολύ ικανοποιητικά.


     Χρησιμοποιώντας το στένσιλ που φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία και την απόχρωση του ακρυλικού που είχα φτιάξει προηγουμένως, έκανα σχέδια  σε κάποια σημεία του κάδρου μου. 






     Πάνω στα σχέδια του στένσιλ έβαλα με ένα μικρό πινέλο ελάχιστη ποσότητα κεροπατίνας.




     Τέλος πέρασα όλο το καδράκι με δύο χέρια ματ βερνίκι.


                                                                    Έτοιμο!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου