Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

DIY υφασμάτινη τσάντα χωρίς ραπτομηχανή

     Για να φτιάξω την υφασμάτινη τσάντα των φωτογραφιών που ακολουθούν χρησιμοποίησα:

1. λευκό - μπεζ ύφασμα
2. βελόνες και κλωστές
3. κουμπιά
4. μαρκαδόρο για ύφασμα
5. ψαλίδι 
6. χάρακα
7. μολύβι






     Ξεκίνησα κόβοντας ένα κομμάτι ύφασμα στις διαστάσεις της επιλογής μου.


     Δίπλωσα το ύφασμα ακριβώς στη μέση και σχεδίασα δύο γραμμές, μία στα δεξιά και μία στα αριστερά του υφάσματος, αφήνοντας κενό ενός εκατοστού. 




     Μετά, δίπλωσα το ύφασμα όπως δείχνει η παρακάτω φωτογραφία, του έδωσα κλίση προς τα κάτω με τη βοήθεια ενός χάρακα (προκειμένου να είναι ίσιο) και το έραψα.








     Στη συνέχεια δίπλωσα το ύφασμα προς τα κάτω και το έραψα όπως δείχνουν οι ακόλουθες φωτογραφίες. Ακολούθησα ακριβώς την ίδια διαδικασία και στην άλλη πλευρά του υφάσματος.










     Έραψα και τις πλαϊνές πλευρές της τσάντας ακριβώς πάνω στη γραμμή που είχα προηγουμένως σχεδιάσει και τη γύρισα στην καλή της πλευρά.


     Προέκυψε αυτό το αποτέλεσμα.


     Σειρά τώρα είχαν τα χερούλια, τα οποία οφείλω να ομολογήσω πως με δυσκόλεψαν αρκετά. Για να τα φτιάξω λοιπόν, έκοψα δύο κομμάτια υφάσματος ίδιων διαστάσεων, τα δίπλωσα όπως δείχνουν οι παρακάτω φωτογραφίες και τα έραψα.




     Τα clips τα τοποθέτησα για να κρατούν το ύφασμα σταθερό τη στιγμή που το έραβα. Βέβαια το σύνηθες είναι να χρησιμοποιεί κανείς καρφίτσες, αλλά εγώ προτιμώ να χρησιμοποιώ clips , μόνο σε περίπτωση βέβαια που είναι πράγματι δυνατό να αντικαταστήσουν τις καρφίτσες.






     Αφού έφτιαξα και τα δύο χερούλια, ήρθε και η ώρα να τα ράψω στην τσάντα. Τα τοποθέτησα λοιπόν στο σημείο που ήθελα, τα συγκράτησα με καρφίτσες για να μη φύγουν από τη θέση τους  και τα έραψα σε αρκετά σημεία, για να είναι όσο το δυνατόν πιο ανθεκτικά.






     Και εφόσον το ράψιμο της τσαντούλας έλαβε τέλος, τη γύρισα στην καλή της πλευρά. Έτοιμη! Ίσως θα μπορούσα να την αφήσω  όπως είναι, προτίμησα όμως να τη διακοσμήσω λιγάκι.


     Έραψα λοιπόν ακριβώς κάτω από τα χερούλια κάποια παιδικά κουμπάκια φράουλες, έτσι για να προσθέσω στην τσαντούλα μια μικρή "τσαχπινιά". Το πράσινο κουμπάκι που φαίνεται στην ακόλουθη φωτογραφία δεν το χρησιμοποίησα τελικά.








     Τέλος, με έναν κόκκινο μαρκαδόρο για υφάσματα, έγραψα πάνω στην τσάντα ένα στιχάκι keep calm. 






Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Διακόσμηση γυάλινων αντικειμένων (βαζάκια)

     Για να διακοσμήσω τα βαζάκια των παρακάτω φωτογραφιών ακολούθησα την εξής διαδικασία: Αρχικά πέρασα με αστάρι την εξωτερική τους πλευρά χρησιμοποιώντας σταμπαδόρο. Στη συνέχεια, αφαίρεσα από τις χαρτοπετσέτες τα μοτίβα που με ενδιέφεραν και τα κόλλησα με κόλλα για ντεκουπάζ σε διάφορα σημεία πάνω στα βαζάκια. Στο βαζάκι που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της φωτογραφίας άπλωσα με πινέλο, αντί για κάποιο κάποιο ακρυλικό χρώμα, λίγη πάστα διαμόρφωσης με κίτρινους υποτόνους. Στη συνέχεια  πέρασα και στα δύο βαζάκια δυο χέρια βερνίκι για ντεκουπάζ. Τέλος, πρόσθεσα σε κάθε βαζάκι ένα φιόγκο, στο ένα από σπάγκο και στο άλλο από κορδέλα. 




     Και ενώ τα βαζάκια καλύφθηκαν πολύ ικανοποιητικά με μια λεπτή στρώση αστάρι, στο καπάκι που απεικονίζεται στην παραπάνω φωτογραφία χρειάστηκαν τρεις στρώσεις, καθώς το χρώμα ήταν πολύ έντονο. Κατά τα άλλα η διαδικασία που ακολούθησα και στο καπάκι ήταν η ίδια με αυτή που ακολούθησα για τα βαζάκια, αν εξαιρέσουμε το ότι εδώ χρησιμοποίησα και ροζ ακρυλικό χρώμα. 


     Η τεχνική που χρησιμοποίησα για να διακοσμήσω τα συγκεκριμένα βαζάκια είναι απλοϊκή. Δεν έκανα κάποια σκίαση ή ενσωμάτωση, καθώς θεώρησα πως το λευκό φόντο θα αναδείκνυε καλύτερα τα μοτίβα από τις χαρτοπετσέτες. 

Εμένα, λοιπόν, αυτά τα απλοϊκά βαζάκια μου , μου άρεσαν πολύ. 
Εύχομαι να αρέσουν και σε σας! 


Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Κάρτες με χρωματιστά χαρτόνια


     Η διαδικασία που ακολούθησα προκειμένου να φτιάξω τις κάρτες είναι εξαιρετικά απλή. Αρχικά σχεδίασα πάνω σε λευκό χαρτόνι τις κάρτες χρησιμοποιώντας ως οδηγό μια έτοιμη κάρτα που είχα. Έπειτα τις έκοψα με το  κοπίδι,  τις δίπλωσα στη μέση και διακόσμησα την εμπρόσθια πλευρά τους με χρωματιστά χαρτόνια, τούλι και κορδέλες. Τα χρωματιστά χαρτόνια τα κόλλησα πάνω στο λευκό χαρτόνι με κόλλα σε μορφή στικ ενώ για τις κορδέλες και το τούλι χρησιμοποίησα ταινία διπλής όψεως. 










Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Ημερολόγιο με ξυλάκια χειροτεχνίας

Χρόνια πολλά, Καλή χρονιά, Ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος!!! 

     Προσπαθώντας  να βάλω μία τάξη στα κουτιά αποθήκευσης που κρατώ τα διάφορα υλικά που χρησιμοποιώ στις κατασκευές μου,  ανακάλυψα κάποια ξυλάκια χειροτεχνίας, ευρέως γνωστά ως γλωσσοπίεστρα, τα οποία είχα χρησιμοποιήσει σε κάποιες παλιότερες κατασκευές μου, κυρίως σε έπιπλα-μινιατούρες,τα οποία μπορείτε να δείτε στους  δύο συνδέσμους  που ακολουθούν: https://mycraftsandthoughts.blogspot.gr/2017/03/diy.html και  https://mycraftsandthoughts.blogspot.gr/2017/02/blog-post_22.html ). Με τα ξυλάκια αυτά είχα φτιάξει επίσης και ένα παιδικό διακοσμητικό σπιτάκι, το οποίο μπορείτε να το δείτε εδώ:  https://mycraftsandthoughts.blogspot.gr/2017/07/birdhouse.html ).   Σκέφτηκα, λοιπόν, έστω και μετά από τόσο πολύ καιρό,  να τα αξιοποιήσω, φτιάχνοντας με αυτά ένα ημερολόγιο για τη νέα χρονιά!

     Το ημερολόγιο που έφτιαξα μπορείτε να το δείτε στην ακόλουθη φωτογραφία. Προκειμένου να το φτιάξω χρειάστηκα: α. 8 ξυλάκια χειροτεχνίας β. μία χαρτοπετσέτα γ. ξύλινο στοιχείο με τη λέξη "handmade" δ. μωβ γκλίτερ ε. 2 μικρά ψεύτικα λουλούδια με συρματάκι στ. ένα κομμάτι σπάγγο ζ. ημερολόγιο 2018 η. κόλλα και βερνίκι για ντεκουπάζ θ. πινέλο ι. ένα κομμάτι λαδόκολλα ια. ζελοτέιπ ιβ. πιστόλι θερμόκολλας


     Αρχικά τοποθέτησα τα 6 από τα 8 ξυλάκια χειροτεχνίας το ένα δίπλα στο άλλο και τα κόλλησα με λίγο ζελοτέιπ.


     Διάλεξα το μοτίβο της χαρτοπετσέτας που με ενδιέφερε και το κόλλησα στα ξυλάκια χειροτεχνίας, χωρίς να ασταρώσω πρώτα, καθώς τα ξυλάκια ήταν αρκετά ανοιχτόχρωμα. Αν όμως εσείς θέλετε να χρώματα να είναι πιο έντονα και ζωηρά, τότε θα πρέπει να ασταρώσετε πριν κάνετε το ντεκουπάζ.
     Η διαδικασία που ακολουθώ συνήθως στο ντεκουπάζ είναι η εξής: Βάζω μικρή ποσότητα κόλλας  στην επιφάνεια που θέλω να βάλω τη χαρτοπετσέτα και τη στρώνω με τη βοήθεια μιας λαδόκολλας από το κέντρο προς τα έξω για να αποφύγω τις ζάρες. Περνάω κόλλα ντεκουπάζ και πάνω από τη χαρτοπετσέτα και όταν στεγνώσει περνάω ένα - δυο χέρια βερνίκι για ντεκουπάζ.
    Ξέχασα να αναφέρω πως αν εξέχει η χαρτοπετσέτα στις άκρες, την αφαιρώ με λίγο γυαλόχαρτο, προτού περάσω κόλλα ντεκουπάζ πάνω από τη χαρτοπετσέτα.






   Έπειτα άπλωσα λίγη κόλλα ντεκουπάζ στο ένα ξυλάκι (εννοείται πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε άλλη διάφανη  κόλλα σε υγρή μορφή) και έριξα πάνω του με τη βοήθεια ενός μικρού πινέλου μωβ γκλίτερ.


     Στο άλλο ξυλάκι δεν έβαλα γκλίτερ. Το άφησα όπως ακριβώς ήταν και με πιστόλι θερμόκολλας κόλλησα το ημερολόγιο πάνω σε αυτό. Ύστερα κόλλησα τα δύο αυτά ξυλάκια, πάλι με θερμόκολλα, στα σημεία που δείχνει η πιο κάτω φωτογραφία.


     Μετά, στην πίσω πλευρά του ημερολογίου, κόλλησα με θερμόκολλα ένα κομμάτι σπάγγο, για να μπορώ να το κρεμάω.




   Στο  ξυλάκι χωρίς γκλίτερ, τοποθέτησα δυο μικρά ψεύτικα λουλουδάκια και στο ξυλάκι με τα γκλίτερ κόλλησα με θερμόκολλα ένα ξύλινο στοιχείο με τη λέξη "handmade".

                                             Έτοιμο το ημερολόγιο μου για τη νέα χρονιά!