Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Διακόσμηση πασχαλινής λαμπάδας Νο2

Για  τη διακόσμηση της πασχαλινής λαμπάδας που απεικονίζεται στην ακόλουθη φωτογραφία χρειαζόμαστε: 

1. σπάγγο  2. κορδέλα με ναυτικά - θαλασσινά μοτίβα  3. κορδέλες σε διάφορες αποχρώσεις του γαλάζιου  4. λευκή τρέσα πομ πομ  5. ταινία διπλής όψεως  6. πιστόλι θερμόκολλας  7. ψαλίδι 

Για να φτιάξουμε το διακοσμητικό ψαράκι χρειαζόμαστε:

1. γαλάζια τσόχα  2. βαμβάκι  3. γαλάζια κλωστή  4. βελόνα  5. ψαλίδι  6. ένα πλαστικό ματάκι  7. πιστόλι θερμόκολλας 8. στυλό



     Σχεδιάζουμε στην τσόχα με ένα στυλό το ψαράκι χρησιμοποιώντας το πατρόν μας. 


     Αφού κόψουμε τα κομμάτια, τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο και ξεκινάμε να ράβουμε.


    Έπειτα τοποθετούμε λίγο βαμβάκι μέσα στο ψαράκι μας για να του δώσουμε όγκο και συνεχίζουμε το ράψιμο. 




     Με το πιστόλι θερμόκολλας κολλάμε το πλαστικό ματάκι στο ψαράκι. Έτοιμο το κεντρικό διακοσμητικό της λαμπάδας μας.  


     Σειρά έχουν τώρα τα επιμέρους διακοσμητικά στοιχεία της λαμπάδας μας. Ξεκινάμε τυλίγοντας τη λαμπάδα με το σπάγγο, αφού πρώτα κολλήσουμε πάνω σε αυτή ταινία διπλής όψεως. Εγώ εν τέλει χρειάστηκε να κολλήσω παραπανίσια ταινία διπλής όψεως, καθώς θέλησα να καλύψω μεγαλύτερο μέρος της λαμπάδας με σπάγγο. Τις άκρες του σπάγγου στο πίσω μέρος της λαμπάδας, τις κόλλησα και με θερμόκολλα. 









     Με ταινία διπλής όψεως κόλλησα επίσης και κορδέλα με ναυτικά - θαλασσινά μοτίβα  στη λαμπάδα μου. Και πάλι στο πίσω μέρος της λαμπάδας, κόλλησα τις άκρες της κορδέλας και με θερμόκολλα. 


     Μετά, δίπλωσα την κορδέλα όπως δείχνει η φωτογραφία που ακολουθεί και την κόλλησα στο σπάγγο με θερμόκολλα. 


     Την ίδια διαδικασία ακολούθησα και για τη δεύτερη κορδέλα.


     Την τρέσα με τα πομ πομ δεν τη δίπλωσα όπως προηγουμένως τις κορδέλες. Απλώς κόλλησα με θερμόκολλα  ένα κομμάτι ακριβώς πάνω στο σημείο που ενώνονταν οι γαλάζιες κορδέλες. Πριν την κολλήσω, έκοψα με το ψαλίδι δύο πομ πομ από την πάνω πλευρά της τρέσας για να μην με εμποδίσουν στην επικόλληση του κεντρικού διακοσμητικού της λαμπάδας.



     Τέλος, και πάλι με το πιστόλι θερμόκολλας, κόλλησα το ψαράκι (που προηγουμένως είχα φτιάξει) στη λαμπάδα. 

Έτοιμη η λαμπάδα μου, εμπνευσμένη από την αγαπημένη μου θάλασσα. Ελπίζω να σας αρέσει. 












Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Διακόσμηση πασχαλινής λαμπάδας (Νο1)

       Σε μία πρόσφατη επίσκεψή μου σε ένα βιβλιοπωλείο εντόπισα κάποια ξύλινα αντικείμενα, τα οποία, εκτός από το γεγονός ότι μου άρεσαν, θεώρησα πως είναι και κατάλληλα για διακόσμηση πασχαλινών λαμπάδων. Έτσι λοιπόν τα αγόρασα, με το σκεπτικό να διακοσμήσω με αυτά λαμπάδες λίγες μέρες πριν το Πάσχα. Υπολόγιζα όμως χωρίς να λάβω υπόψη μου τις υπέροχες πασχαλινές λαμπάδες που στο μεταξύ άρχισαν να κατακλύζουν το διαδίκτυο. Έτσι δεν άντεξα κι εγώ. Προμηθεύτηκα τετραγωνισμένες λαμπάδες και ξεκίνησα κι εγώ τη διακόσμηση. 

   Η πρώτη λαμπάδα που έφτιαξα απεικονίζεται στη φωτογραφία που ακολουθεί. Για να τη διακοσμήσω χρειάστηκα:
α. χαρτοπετσέτα με μοτίβο τριαντάφυλλα.  β. κορδέλες σε δύο διαφορετικές αποχρώσεις του ροζ  γ. διακοσμητικό ξύλινο αντικείμενο ( τη γνωστή santoro )  δ. ένα κερί ρεσό  ε. ένα μεταλλικό κουτάλι  στ. ψαλίδι  ζ. πιστόλι θερμόκολλας.



     Αρχικά έκοψα από τη χαρτοπετσέτα το μοτίβο που με ενδιέφερε. ( Για λόγους ομοιομορφίας, το κομμάτι της χαρτοπετσέτας πρέπει να καλύπτει ολοκληρωτικά και τις τέσσερις πλευρές της λαμπάδας). Αφού άναψα ένα κερί ρεσό, ζέσταινα στη φλόγα του την εσωτερική πλευρά ενός μεταλλικού κουταλιού και στη συνέχεια το ακουμπούσα με προσοχή πάνω στη χαρτοπετσέτα, την οποία είχα ήδη τοποθετήσει πάνω στη λαμπάδα. Η θερμότητα του κουταλιού λιώνει τη λαμπάδα και έτσι η χαρτοπετσέτα κολλάει πάνω της. Επανέλαβα  τη διαδικασία αρκετές φορές, μέχρι η χαρτοπετσέτα να ενσωματωθεί πλήρως στη λαμπάδα. 








    Μετά το ντεκουπάζ, που είναι η βάση της διακόσμησής μου, σειρά είχαν τα υπόλοιπα διακοσμητικά στοιχεία. Αρχικά είχα επιλέξει τα διακοσμητικά στοιχεία που φαίνονται στην ακόλουθη φωτογραφία. Τελικά όμως η ροζ δαντέλα δε μου άρεσε πάνω στη λαμπάδα και έτσι την αντικατέστησα με μια ροζ σατέν κορδέλα. 


      Με το πιστόλι θερμόκολλας κόλλησα δύο κομμάτια ροζ κορδέλας (βασικά δεν είμαι και απολύτως σίγουρη για το αν αυτό το συγκεκριμένο στοιχείο είναι κορδέλα ή έχει κάποια άλλη εμπορική ονομασία) στα σημεία που δείχνει η ακόλουθη φωτογραφία. 



     Μετά δίπλωσα τη ροζ κορδέλα και την κόλλησα στην πίσω πλευρά του διακοσμητικού ξύλινου αντικειμένου και μετά κόλλησα το ξύλινο αντικείμενο μετά της κορδέλας στη λαμπάδα. 


Έτοιμη λοιπόν η πρώτη μου λαμπάδα για φέτος! Ελπίζω να σας αρέσει! 








Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Παιδική κασετίνα και παιδικό σημειωματάριο με απλά υλικά

     Για να φτιάξουμε την παιδική κασετίνα χρειαζόμαστε:

α. κόκκινη, μπλε και μαύρη τσόχα  β. κόκκινη κλωστή και βελόνα  γ. πλαστικά μάτια δ. ταινία velcro ε. χάρακα στ.  στυλό ή μολύβι ζ. πιστόλι θερμόκολλας η. κόλλα για τσόχα - ύφασμα


     Πάνω στην κόκκινη τσόχα σχεδιάζουμε δύο ίδια ορθογώνια κομμάτια και τα κόβουμε.




     Αφού  τοποθετήσουμε τα δύο κομμάτια τσόχας  το ένα πάνω στο άλλο, διπλώνουμε το πάνω κομμάτι όπως δείχνει η φωτογραφία που ακολουθεί και το κόβουμε. (Φυσικά θα μπορούσαμε εξ' αρχής να είχαμε κόψει το ένα κομμάτι έτσι ώστε να είναι μικρότερο από το άλλο).




     Στο μεγαλύτερο κομμάτι σχεδιάζουμε ένα ημικύκλιο. Στη συνέχεια κόβουμε την περίσσια τσόχα.



     Μετά  ράβουμε τα δύο κομμάτια της τσόχας και γυρνάμε την κασετίνα στην καλή της πλευρά.




     Διορθώνουμε τις όποιες ατέλειες, κόβοντας την περίσσια τσόχα, έτσι ώστε η κασετίνα μας να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετρία.




     Κατόπιν  κόβουμε μπλε τσόχα σε κυκλικό σχήμα και κολλάμε πάνω της, με κόλλα για τσόχα και ύφασμα, πλαστικά μάτια, μύτη και χείλη (από τσόχα), έτσι ώστε να φτιάξουμε φατσούλες.


     Χρησιμοποιώντας την ίδια κόλλα , κολλάμε τις φατσούλες πάνω στην κασετίνα μας.


     Τέλος, κολλάμε ταινία velcro στην κασετίνα μας. (Την ταινία την κόλλησα με πιστόλι θερμόκολλας).




     Η παιδική κασετίνα μας είναι έτοιμη!




     Σειρά τώρα έχει το παιδικό σημειωματάριο.

     Για να το φτιάξουμε χρειαζόμαστε:

α. 1 χρωματιστό χαρτόνι Α4  β. 10 κόλλες Α4  γ. βελόνα και κλωστή  δ. κοπίδι  ε. παιδικές σφραγίδες στ. διάφανο αυτοκόλλητο χαρτί  ζ. κόλλα σε μορφή στικ

     Ξεκινάμε διπλώνοντας το χρωματιστό χαρτόνι Α4 και τις κόλλες Α4 στη μέση.






     Τοποθετούμε τις κόλλες Α4 στο διπλωμένο πλέον χρωματιστό χαρτόνι Α4  και  σχεδιάζουμε κουκκίδες με ένα μολύβι. Τρυπάμε με λεπτή βελόνα τα σημεία στα οποία σχεδιάσαμε τις κουκκίδες και ράβουμε για να ενώσουμε το χαρτόνι και τις κόλλες Α4, προκειμένου να φτιάξουμε το σημειωματάριό μας. 








     Τώρα που το σημειωματάριό μας έχει πάρει τη βασική του μορφή, μπορούμε να κόψουμε με το κοπίδι μας τα σημεία από τις κόλλες Α4 που εξέχουν, έτσι ώστε να δώσουμε ομοιομορφία στο σημειωματάριο.






     Στις άκρες των σελίδων κάνουμε διάφορες παιδικές σφραγίδες.


    Στη συνέχεια, παίρνουμε ένα κομμάτι λευκό χαρτόνι και κάποιο χάρτινο διακοσμητικό (προαιρετικά) και τα κολλάμε στο εξώφυλλο του σημειωματαρίου  μας.




     Γράφουμε στο λευκό χαρτόνι ό,τι θέλουμε. Αν και συνήθως γράφουμε πάνω το ονοματεπώνυμο μας , εγώ θέλησα να γράψω  πάνω τη φράση my school notebook ( = το σχολικό μου σημειωματάριο).


     "Ντύνουμε", αν θέλουμε το σημειωματάριο μας με διάφανο αυτοκόλλητο (αυτό με το οποίο "ντύνουμε" συνήθως τα σχολικά βιβλία).

     Έτοιμο και το σημειωματάριο μας!