Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018

DIY παιδικές υφασμάτινες κασετίνες


     Για να φτιάξουμε τις κασετίνες της παρακάτω φωτογραφίας χρειαζόμαστε:

1. υφάσματα με παιδικά σχέδια  2. ύφασμα με κόλλα   3. φερμουάρ διαφόρων χρωμάτων  4. ψαλίδι  5. μολύβι  6. χάρακα  7. βελόνα  8. κλωστές διαφόρων χρωμάτων  9. σίδερο



     Αφού συγκεντρώσουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για να κατασκευάσουμε την κασετίνα μας, κόβουμε ένα κομμάτι από τα υφάσματα στις διαστάσεις που θέλουμε.



     Στη συνέχεια, τοποθετούμε το ύφασμα πάνω στην επιφάνεια εργασίας μας με την καλή του πλευρά να κοιτάει προς τα κάτω. Παίρνουμε και ένα κομμάτι από το ύφασμα με το αυτοκόλλητο και το τοποθετούμε πάνω στο χρωματιστό κομμάτι υφάσματος, φροντίζοντας η πλευρά που έχει την κόλλα να κοιτάει προς τα κάτω.


     Έπειτα σιδερώνουμε (χωρίς ατμό), μέχρι το ύφασμα με την κόλλα να κολλήσει στο χρωματιστό μας ύφασμα. Εγώ τοποθέτησα και ένα κομμάτι λαδόκολλας πάνω από τα υφάσματα πριν σιδερώσω, γιατί φοβήθηκα μη βρεθεί  μέρος  της κόλλας  στο σίδερό μου.


     Μετά το σιδέρωμα, κόβουμε τα περιττά κομμάτια του υφάσματος με την κόλλα (αν υπάρχουν).


     Αφού διπλώσουμε το ύφασμά μας στη μέση, έτσι ώστε να φαίνεται η τσάκιση στη μέση του, αφήνουμε απόσταση ενός ή ενάμιση εκατοστού και σχεδιάζουμε με το μολύβι μας μια γραμμή στις άκρες.


     Με τη βοήθεια του χάρακα ή του σίδερου διπλώνουμε το ύφασμα πάνω στη γραμμή που μόλις προηγουμένως σχεδιάσαμε.


     Κάνουμε το ίδιο και στην άλλη πλευρά του υφάσματος και στα σημεία αυτά ράβουμε το φερμουάρ μας ανάποδα.




     Πριν ξεκινήσουμε το ράψιμο, σταθεροποιούμε το φερμουάρ στο ύφασμα με καρφίτσες ή οτιδήποτε άλλο θέλουμε (εγώ, όταν μπορώ να αποφύγω τις καρφίτσες χρησιμοποιώ συνήθως clips ή συνδετήρες).


     Ράβουμε το φερμουάρ μας, προσέχοντας, όσο αυτό είναι δυνατόν, να είναι ομοιόμορφες οι ραφές μας.




     Τώρα που ράψαμε το φερμουάρ μας μένει να ράψουμε και τις πλαϊνές πλευρές της κασετίνας. Σχεδιάζουμε λοιπόν με μολυβάκι μια ευθεία γραμμή και ράβουμε ακριβώς πάνω σε αυτή.




     Πριν ράψουμε και την άλλη πλευρά,  δεν ξεχνάμε να ανοίξουμε το φερμουάρ μας μέχρι τη μέση ή και παραπάνω, αλλιώς δεν θα μπορούμε να γυρίσουμε την κασετίνα στην καλή της πλευρά.

               

     Αφού τελειώσουμε με το ράψιμο, κόβουμε τα όποια περιττά κομμάτια υφάσματος και γυρνάμε την κασετίνα στην καλή της πλευρά.










     Κάνουμε ραφές στα σημεία που δείχνουν οι φωτογραφίες που ακολουθούν. Τέλος, με ένα κομμάτι κορδέλας , αν θέλουμε, δένουμε  στο φερμουάρ κάποιο μικρό διακοσμητικό στοιχείο. Εγώ επέλεξα - σε μερικές από τις κασετίνες ,όχι σε άλλες - να δέσω με κορδέλα μια μικρή ξύλινη επιγραφή με τη λέξη "handmade". Στις υπόλοιπες σκέφτομαι να τοποθετήσω κάποιο άλλο διακοσμητικό στοιχείο, δεν έχω όμως ακόμα αποφασίσει ποιο θα είναι το στοιχείο αυτό. 










     Ακολουθώντας την ίδια διαδικασία έφτιαξα και τις υπόλοιπες κασετίνες.




































1 σχόλιο: