Χρόνια πολλά, καλή χρονιά, ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος!
Έτοιμα!
Η πρώτη μου δημιουργία για το 2017 αποφάσισα να είναι, όπως άλλωστε μαρτυρά και ο τίτλος, τα σουβέρ από φύλλα φελλού. Μάλιστα, επειδή όσα σουβέρ και να 'χει κανείς ποτέ δεν είναι αρκετά, αποφάσισα να φτιάξω πολλά, 16 στον αριθμό, 4 σετ των 4 τεμαχίων.
Για την κατασκευή των σουβέρ χρησιμοποίησα:
- φύλλα φελλού (μπορείτε να τα βρείτε σε βιβλιοχαρτοπωλεία, μαγαζιά με είδη χόμπυ και σε παιχνιδοκαταστήματα)
- ψαλίδι
- ακρυλικά χρώματα
- χαρτοπετσέτες
- πινέλα ζωγραφικής σε διάφορα μεγέθη
- κόλλα ντεκουπάζ με βερνίκι
Επέλεξα να φτιάξω τετράγωνα και στρογγυλά σουβέρ, χρησιμοποιώντας ως πατρόν κάποια άλλα έτοιμα σουβέρ που έχω.
Ξεκίνησα με τα στρογγυλά σουβέρ μου, βάφοντας τα με λευκό ακρυλικό χρώμα. Τη μία τετράδα την πέρασα μία στρώση ακρυλικό και την άλλη δύο στρώσεις. Τα άφησα να στεγνώσουν.
Μόλις στέγνωσαν, πήρα το ένα από αυτά, το τοποθέτησα στη χαρτοπετσέτα πάνω από το σημείο του μοτίβου που με ενδιέφερε και σχεδίασα περιμετρικά με μολύβι. Έπειτα έκοψα με το ψαλίδι και αφαίρεσα τα δύο λευκά φύλλα της χαρτοπετσέτας. Στη συνέχεια τα τοποθέτησα πάνω στα φύλλα φελλού και έκοψα προσεχτικά με το ψαλίδι τα σημεία της χαρτοπετσέτας που προεξείχαν.
Με ένα λεπτό μαλακό πινέλο άπλωσα μια λεπτή στρώση κόλλας ντεκουπάζ με βερνίκι, την άφησα να στεγνώσει πολύ λίγο, γύρω στο ένα λεπτό και έπειτα άρχισα να τοποθετώ προσεκτικά πάνω τη χαρτοπετσέτα. Αν και ο ενδεδειγμένος τρόπος τοποθέτησης της χαρτοπετσέτας είναι από το κέντρο προς τα έξω, εγώ την τοποθετώ συνήθως από την άκρη γιατί το βρίσκω πιο εύκολο και μου δημιουργούνται και λιγότερες ζάρες. Μετά πήρα ένα κομμάτι λαδόκολλα, το τοποθέτησα πάνω στη χαρτοπετσέτα και με τα δάχτυλα μου την έστρωσα για να φύγουν οι ζάρες. Έπειτα έκοψα και πάλι με το ψαλίδι κάποια ακόμα σημεία της χαρτοπετσέτας που προεξείχαν. Προέκυψε το αποτέλεσμα που φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.
Τώρα απέμεινε το πιο σημαντικό βήμα, το οποίο είναι και αυτό που με δυσκολεύει περισσότερο. Να απλώσω δηλαδή την κόλλα ντεκουπάζ πάνω στη χαρτοπετσέτα ομοιόμορφα. Συνήθως μου ξεφεύγει περισσότερη ποσότητα κόλλας σε συγκεκριμένα σημεία, την οποία δεν είναι πάντα εύκολο να την απλώνω μετά ομοιόμορφα χωρίς να σκίζω έστω και λίγο τη χαρτοπετσέτα. Τελικά με βοήθησε πολύ ένα συγκεκριμένο είδος πινέλου, το πινέλο - σφουγγαράκι, του οποίου την ύπαρξη αγνοούσα. Με βοηθάει να απλώνω ομοιόμορφα την κόλλα και μπορώ να το περνάω πολλές φορές πάνω από το ίδιο σημείο (για να απομακρύνω πιθανή περιττή ποσότητα κόλλας), αφού είναι πολύ μαλακό και δεν καταστρέφει τη χαρτοπετσέτα.
Άπλωσα κόλλα και στα υπόλοιπα και τα άφησα να στεγνώσουν. Αυτή τη φορά χρησιμοποίησα λογική ποσότητα κόλλας και έτσι στέγνωσαν πολύ γρήγορα, σε μόλις μισή ώρα.
Έτοιμα!
Αν αφού στεγνώσουν τα σουβέρ κυρτώσουν λίγο, δε χρειάζεται να ανησυχήσετε. Βάλτε από πάνω τους κάποιο βαρύ αντικείμενο ,αφού πρώτα τα καλύψετε με μια κόλλα Α4 ή οποιοδήποτε άλλο χαρτί , τοποθετήστε από πάνω τους κάποιο βαρύ αντικείμενο για μερικές ώρες (εγώ χρησιμοποίησα έναν τόμο μιας εγκυκλοπαίδειας) και θα επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση.
Κάτι που ξέχασα να αναφέρω πιο πριν είναι, πως για την κατασκευή αυτών των σουβέρ χρησιμοποίησα τα φύλλα φελλού τα οποία έβαψα με μία μόνο στρώση λευκού ακρυλικού χρώματος. Τα έβαψα με μία μόνο στρώση, καθώς δεν ήθελα να φαίνεται αυτό το ροζ - παστέλ της χαρτοπετσέτας τόσο έντονα. Εν τέλει το χρώμα δεν έγινε πιο αχνό, όμως τα διάφορα πιο σκούρα σημεία του φύλλου φελλού που διακρίνονται από κάτω "σπάνε" κάπως αυτό το παστέλ - ροζ και δημιούργησαν ένα αποτέλεσμα που μου άρεσε αρκετά.
Με παρόμοιο τρόπο έφτιαξα και το δεύτερο σετάκι των στρογγυλών σουβέρ μου. Αυτή τη φορά όμως δεν κάλυψα όλη την επιφάνεια με χαρτοπετσέτα, αλλά επέλεξα μόνο ένα συγκεκριμένο μοτίβο το οποίο, αφού το έκοψα προσεχτικά, το κόλλησα στο κέντρο των σουβέρ.
Με την ίδια τεχνική έφτιαξα και τα τετράγωνα σουβέρ μου των οποίων το περίγραμμα ζωγράφισα με ακρυλικά χρώματα χρησιμοποιώντας ένα μικρό πλατύ μαλακό πινέλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου