Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Δημιουργίες από τσόχα για τα μαγειρικά παιχνίδια των παιδιών.

      Λίγο καιρό πριν χάζευα ένα από τα διάφορα διαφημιστικά φυλλάδια  που βρίσκουμε όλοι μας κάθε τόσο στα γραμματοκιβώτια μας. Καθώς προσπερνούσα τις σελίδες βιαστικά και σχετικά αδιάφορα, το μάτι μου έπεσε σε μια καλοφτιαγμένη παιδική κουζίνα. Και ενώ σε αυτή περιλαμβάνονταν αρκετά κουζινικά σκεύη, δεν περιλαμβάνονταν τα "φαγητά" , που είναι άκρως απαραίτητα, αλλιώς τι υποτίθεται θα μαγειρεύουν τα παιδιά ενώ παίζουν; Γυρίζοντας σελίδα στο φυλλάδιο είδα πως τα φαγητά πωλούνταν ξεχωριστά . Μάλιστα, αν κάποιος ήθελε να αγοράσει όλο το σετάκι, δηλαδή την κουζίνα, τα διάφορα πιατικά και τα φαγητά, το ποσό που θα έπρεπε να πληρώσει θα ήταν διόλου ευκαταφρόνητο, ειδικά στη σημερινή εποχή της κρίσης.

      Σκέφτηκα λοιπόν πως όλο και κάποιος τρόπος θα υπάρχει να κατασκευάσουμε μόνοι μας κάποια από τα απαραίτητα είδη που χρειάζονται για το μαγειρικά παιχνίδια των παιδιών, συγκεκριμένα τα "φαγητά". Έτσι ανέτρεξα στο αγαπημένο μου pinterest για να πάρω ιδέες. Εκεί βρήκα μια απίστευτα μεγάλη ποικιλία χειροποίητων "φαγητών" για παιχνίδι, κατασκευασμένα από τσόχα, τα οποία έδειχναν πολύ ρεαλιστικά. Όπως ήταν φυσικό, με το που τα είδα, αποφάσισα να δοκιμάσω να φτιάξω κι εγώ μερικά. Συγκεκριμένα επέλεξα να φτιάξω "σοκολατένια μπισκότα με ζαχαρόπαστα". Και επειδή τα μπισκότα είναι ένα υπέροχο συνοδευτικό για τσάι, σκέφτηκα να φτιάξω και φακελάκια "τσαγιού". 

Για να κατασκευάσω τα "μπισκότα" και τα φακελάκια "τσαγιού" χρησιμοποίησα:
  • τσόχα 
  • κλωστές
  • βελόνα
  • ψαλίδι
  • χάντρες για τη διακόσμηση της "ζαχαρόπαστας"
  • κορδέλα
      
      Αποτύπωσα στην τσόχα με μαύρο μαρκαδοράκι  το σχέδιο που επέλεξα ως πατρόν για τα "μπισκότα" και τη "ζαχαρόπαστα" και στη συνέχεια τα έκοψα με το ψαλίδι. Τα σχέδια που φαίνονται στη φωτογραφία αρκούν για την κατασκευή δύο "μπισκότων". 




      Ξεκίνησα με τη διακόσμηση της "ζαχαρόπαστας". Χρησιμοποιώντας την πιο λεπτή βελόνα που έχω έραψα στη "ζαχαρόπαστα" του πρώτου "μπισκότου" πολύ μικρές χάντρες. 






      Στη "ζαχαρόπαστα" του άλλου  "μπισκότου" δημιούργησα χρωματιστή "τρούφα" με ροζ και γαλάζια κλωστή. 






Μετά έραψα τη "ζαχαρόπαστα" πάνω στο ένα κομμάτι της καφετιάς τσόχας.






      Τέλος έραψα τα κομμάτια της καφετιάς τσόχας μεταξύ τους, βάζοντας στο εσωτερικό τους λίγο βαμβάκι για να αποκτήσουν τα "μπισκότα"  κάποιο όγκο. 




                                      Έτοιμα! Νομίζω πως είναι αρκετά ρεαλιστικά.


      Με τον ίδιο τρόπο έφτιαξα άλλο ένα "μπισκοτάκι" , αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας ως διακοσμητικό της "ζαχαρόπαστας" κάποιες πιο πλατιές χάντρες.




      Έφτιαξα επίσης ακόμα τρία "μπισκότα" σε σχήμα καρδιάς. Αυτή τη φορά δε χρησιμοποίησα χάντρες για τη διακόσμηση της "ζαχαρόπαστας", ώστε τα "μπισκότα" να μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα ως παιχνίδια  και από παιδιά πολύ μικρής ηλικίας. 




      Και αφού έφτιαξα τα μπισκότα, ξεκίνησα την κατασκευή των φακέλων "τσαγιού". Δε χρησιμοποίησα κάτι ως πατρόν για να τα κατασκευάσω, απλώς ζωγράφισα πάνω σε τσόχα το κλασικό σχήμα των φακέλων τσαγιού (x2). Για να φτιάξω το σημείο στο οποίο συνήθως αναγράφεται η επωνυμία του χρησιμοποίησα δύο μικρά κομματάκια τσόχας πορτοκάλι χρώματος.


       Για να κάνω το "φακελάκι τσαγιού" ακόμα πιο ρεαλιστικό, έκοψα λίγη μαύρη τσόχα σε πολύ μικρά κομμάτια, τα οποία θα παριστάνουν το "τσάι" και τα τοποθέτησα μέσα στο φακελάκι, αφού πρώτα έραψα τις τρεις πλευρές του. Έπειτα, έραψα και την τελευταία πλευρά, αφού τοποθέτησα πρώτα μέσα εκτός από το "τσάι" και την άκρη της κορδέλας. 


      Με τον ίδιο τρόπο , χωρίς φυσικά να βάλω κομμάτια μαύρης τσόχας, έραψα και τα άλλα δύο κομματάκια τσόχας. Έτοιμο λοιπόν και το φακελάκι τσαγιού! Στην παρακάτω φωτογραφία φαίνεται πως φεγγίζει το "τσάι" μέσα στο φακελάκι. 



      Ακολουθώντας ακριβώς την ίδια διαδικασία, έφτιαξα ακόμα ένα φακελάκι τσαγιού, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά κίτρινη τσόχα. Νομίζω πως κι αυτό βγήκε αρκετά ρεαλιστικό, καθώς το "τσάι" φεγγίζει και πάλι μέσα από το κίτρινο φακελάκι του. 
    

      Η διαδικασία κατασκευής αυτών των τσόχινων παιχνιδιών είναι εύκολη, δεν απαιτεί πολύ χρόνο και τα υλικά που χρειαζόμαστε για την κατασκευή τους είναι οικονομικά. Προσωπικά σίγουρα θα δοκιμάσω να φτιάξω στο μέλλον και άλλα τέτοια παιχνίδια, καθώς θεωρώ πως είναι ωραία ιδέα για παιδικό δωράκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου