Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Ντεκουπάζ σε γυάλινο βαζάκι.

      Εδώ και καιρό βλέπω στο διαδίκτυο διάφορες δημιουργίες με ντεκουπάζ και ζωγραφική σε κάθε είδους ανακυκλώσιμα αντικείμενα. Επηρεάστηκα λοιπόν κι εγώ και σκέφτηκα να δοκιμάσω να φτιάξω κάτι ανάλογο. Έτσι, αφού έριξα μια ματιά στην κούτα όπου βάζω τα διάφορα προς ανακύκλωση αντικείμενα, βρήκα ένα βαζάκι το οποίο πληρούσε τις προδιαγραφές αυτού που είχα κατά νου να φτιάξω.
      Ξεκίνησα ξεκολλώντας τις αυτοκόλλητες ταινίες του και μετά το έπλυνα. Οφείλω να πω πως ήμουν πολύ τυχερή, οι ταινίες ξεκόλλησαν πανεύκολα. Έμειναν βέβαια κάποια ίχνη κόλλας, τα οποία όμως αφαίρεσα τρίβοντάς τα με ένα πανάκι το οποίο έβρεξα πρώτα με ζεστό νερό.
      Όταν στέγνωσε το βαζάκι, ξεκίνησα σιγά σιγά τη μεταμόρφωση: πρώτα το καπάκι, έπειτα το βαζάκι.
       Η επιφάνεια του καπακιού στην οποία τοποθέτησα τη χαρτοπετσέτα ναι μεν ήταν λευκή αλλά είχε γραμμένη την επωνυμία του προϊόντος με αρκετά μεγάλα μαύρα γράμματα. Προκειμένου να γίνει η επιφάνεια εντελώς λευκή, ώστε να είναι κατάλληλη να δεχτεί το ντεκουπάζ, χρειάστηκε να τη βάψω με τρεις γενναίες στρώσεις λευκού ακρυλικού χρώματος. Αναμειγνύοντας κόκκινα και λευκά ακρυλικά χρώματα, έφτιαξα μια απόχρωση του ροζ που κατά τη γνώμη μου προσεγγίζει αρκετά το ροζ των τριαντάφυλλων της χαρτοπετσέτας, και έβαψα με αυτή το υπόλοιπο καπάκι. Αν και το χρώμα που είχε το καπάκι σε αυτό το σημείο ήταν  αρκετά σκούρο βυσσινί, χρειάστηκαν μόνο δύο στρώσεις ακρυλικού χρώματος για να καλυφθεί ικανοποιητικά. 
     Την επιφάνεια στο  βαζάκι, στην οποία εφάρμοσα και πάλι ντεκουπάζ, την έβαψα με δύο στρώσεις λευκού χρώματος κιμωλίας. Μετά ξεκίνησα να βάφω τα υπόλοιπα σημεία στο βαζάκι με ένα χρώμα που έφτιαξα αναμειγνύοντας λευκό και κίτρινο ακρυλικό χρώμα. Λαμβάνοντας δε υπόψη το γεγονός ότι δε χρησιμοποίησα κάποιο primer, η κάλυψη που έδωσαν (τα ακρυλικά και το χρώμα κιμωλίας) ήταν αρκετά καλή.  Έπειτα σχεδίασα με λεπτό πινέλο περίγραμμα περιμετρικά της χαρτοπετσέτας με το ίδιο ροζ χρώμα με το οποίο πριν είχα βάψει μέρος του καπακιού.
     Αφού  στέγνωσαν τα χρώματα, κάλυψα ολόκληρο το βαζάκι και το καπάκι του, με κόλλα ντεκουπάζ με ενσωματωμένο βερνίκι, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά όχι το πινέλο - σφουγγαράκι αλλά ένα μικρό μαλακό τρίχινο πινέλο. Όταν η κόλλα στέγνωσε, έφτιαξα και ένα φιογκάκι με μια κορδέλα ιβουάρ χρώματος. Το αποτέλεσμα φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες. 









      Αυτό που ξέχασα να αναφέρω πιο πάνω είναι πως για να βάψω το βαζάκι χρησιμοποίησα μικρά μαλακά πινέλα. Παρόλα αυτά , το χρώμα δεν απλωνόταν ικανοποιητικά, τα πινελάκια άφηναν αντιαισθητικές γραμμές, τις οποίες όμως λείανα με τα δάχτυλά μου. Αν όμως δε  θέλετε να λερώσετε τα χέρια σας, προσπαθήστε να απλώσετε το χρώμα χωρίς να ακουμπούν οι τρίχες του πινέλου στην επιφάνεια την οποία βάφετε. 

1 σχόλιο: